Keväisiä tuulia

Maanantai 16.4.2012 klo 20:57 - mai

Vielä jokunen viikko ja on kesä. Suomen Kesä.

Puutarhurina kevät on minulle herkkiä heräämisen hetkiä ja uusien unien ja taianomaisten tuulien aikaa. Voiman aikaa. Mielenkiintoista kyllä, tässä kevättalven mittaan olen huomannut, miten sitä omaa kuviteltua voimaansa tulee helposti yliarvioineeksi. Sitä suunnittelee ja mielessään ehtii jos jonkinlaista... totuus on kuitenkin toinen. Omaan näppäryyteeni sotkeutuneena olen yrittänyt pitää lankoja ehjinä käsissäni kuin hämähäkki verkkoaan koossa. Ja pysyyhän se, mutta ryntäillen ees taas reikiä paikkaamassa kuluu matkaan monesti enemmän aikaa kuin itse paikkuuseen. Mitä tästä opin (toivottavasti muistan tämän vielä vuoden päästä); ei liian monta asiaa kerrallaan! Elämä on yhtä yllätyksellistä kuin ötökän lento hämyrin verkkoon, joten yritetäänpä muistaa, että kalenteria ei pidä puukata liian täyteen :)

kevatkiireita.jpg

Luonto sen tietää, kaikelle on aikansa. Kevään silmut kehittyvät puissa jo edellisen kesän aikana, kukkasipulit juurtuvat jo syksyllä. Keväällä ei kaikkea ehdi, vaikka Voima on parhainta. Oppia ikä kaikki.

Paitsi luonnon esiin loihtimia keväisiä alkuja puutarhassa (ruohosipuli, lipstikka ja piparjuuri jo hyvin kasvussa), syntyi käsissäni pieni keko unisiepparinalkuja. Kovasti ovat ihmiset kyselleet unisiepparikoruja. Vaikka unisieppari ei varsinaisesti koruksi olekaan tarkoitettu, mikä estää kaunistautumasta esineellä, josta tulee hyvä mieli?

Seuraa hyvin henkilökohtaisia ajatuksia unisiepparista.

Sana dream merkitsee englannin kielellä kahta asiaa suomeksi: se tarkoittaa unta, mutta myös unelmaa. Oma elämänohjeeni (yksi niistä) on 15-vuotiaasta asti ollut 'Pidä kii unelmistas'. Unelma-sanalla ei suomen kielessä liene negatiivista merkitystä? Haluan siis ajatella, että nykypäivänä, jolloin olemme ajautuneet hyvinkin kauas unimaailmasta (maailmasta, joka esimerkiksi intiaaneille ja muille alkuperäiskansoille oli ja on hyvin merkittävä), kaulassa roikkuvan unisiepparin avulla olisi mahdollista ikään kuin houkutella puoleensa hyviä unelmia. Sillä unelmiahan me tarvitsemme, jokainen.

Totta. Tämä menee ohi alkuperäisen unisiepparin tarkoituksen. Mutta tämä olikin vain oma ajatukseni. Jokainen löytäköön omansa :)

unisiepparin_alkuja.jpg  Ja tässä niitä Alkuja - vastaheränneen liskon vartioimana.

Hyviä kevätfiiliksiä kaikille!

 

2 kommenttia . Avainsanat: unituulia, unisieppari, intiaanikäsityö

Unituulia otsikoissa

Keskiviikko 30.6.2010 klo 22:39 - -mai-

Piiiiikkuisen on tässä pakko kehaista - tai no - köh - siis tietysti ihan vinkiksi vaan; kesäkuussa on sekä Auranmaan Viikkolehden kesäliitteessä ('Kesälehti') että uusimmassa Sielun Peili -lehdessä jutunjuurta Unituuliasta :)

http://www.karprint.fi/sielunpeili/

http://www.digipaper.fi/auranmaanviikkolehti/

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unituulia, intiaanikäsityö

Unituulia Turun keskiaikamarkkinoilla

Maanantai 28.6.2010 klo 8:41 - -mai-

Tervetuloa kojullemme Aurajoen varteen  1.-4. kesäkuuta! Jamie on paikalla to-su ja allekirjoittanut la-su. Suomen kesä on kauneimmillaan ja keskiaikainen markkinafiilis vie mukanaan ikään ja sukupuoleen katsomatta.

Lisää aiheesta:

 http://www.keskiaikaisetmarkkinat.fi/public/default.aspx?nodeid=11757&contentlan=1&culture=fi-FI

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: unituulia, tapahtumat, keskiaika, intiaanikäsityö

Esittely Raision kirjastossa

Lauantai 1.5.2010 klo 9:54 - -mai-

Parhaillaan on Raision kirjaston aulassa vitriininäyttely, jossa voitte käydä tutustumassa töihimme. Lauantaina 15.5. klo. 12 esittelemme paikan päällä töitämme; niiden materiaaleja, käyttötarkoituksia, historiaa ja Jamie on luvannut ottaa mukaansa jonkin keskeneräisen työn, jotta voitte nähdä, millaista helmikirjonnan tekeminen todella on. Lähemmässä esittelyssä on ainakin unisieppari, seremonioissa ja koristeena käytettävä helistin ja viuhka sekä jokapäiväisenä esineenä amulettikukkaro. Huomiotta eivät varmasti jää 'aito intiaanikoru' -otsikon alle sopivat tuotteet.  

Olemme paikalla koko kirjaston aukioloajan (10-14), tule esittämään kysymyksiä, ihmettelemään! Varaamme mukaan myös myytäviä tuotteita ja tilauksen tekeminenhän on aina mahdollista :)

Sydämellisesti tervetuloa!

http://www.raisio.fi/asp/system/empty.asp?P=583&VID=default&SID=785017561784269&S=1&C=23342

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: intiaanikoru, intiaanikäsityö, unisieppari

Sananen -tai kaksi- helmikirjonnasta

Tiistai 20.4.2010 klo 19:04 - -mai-

Moni huokailee käsityön hintaa. Miljonäärit ovat loppujen lopuksi harvassa ja tarkkaanhan sitä on harkittava, mihin roponsa sijoittaa, itse kunkin. Toisinaan käy hyvin, ja pääsen kertomaan käsityöstämme hieman enemmän - se yleensä muuttaa huokauksen sävyn. Töissämme on paljon mm. helmikirjontaa - tai siis Jamien, mieheni, tekemissä töissä on. (Itse olen sen verran kärsimätön ihminen, etten ole vielä tohtinut kirjontaneulaan ja noihin pienenpieniin lasihelmiin koskea. Ihailen vain olohuoneen pöydän tältä puolen ja keskityn helmiin, joissa reikä on sentään nähtävillä ilman suurennuslasia!) Harva tulee ajatelleeksi, että esim. sytkärikotelon kaikki helmet on yksitellen NEULOTTU kiinni. Kotelo on ensin päällystetty nahalla, joka sekin on käsin neulottu - kunhan on ensin sopivaksi vuodasta leikattu.beading_a_lighter_case_2.jpg 

Valistanpa teitäkin hieman ;)

Kuvassa keskeneräinen sytkärikotelo ja vieressä 'työvälineet'. Näkyyhän se neula ja lanka siellä?

 

beadwork_-_helmikirjonta_004.jpg

Ja tässä toinen valmistumassa.

 

Yhden sytkärikotelon valmistukseen menee lähes päivätyön verran tunteja ja tuhansia helmiä.

Niin... tokihan varmaan suht samannäköinen työ valmistuu liimaamalla - vai valmistuuko sittenkään? Se näkee, joka huomaa joskus verrata - eikä ehkä sen jälkeen ihmettele, mikä maksaa. Tekisitkö itse päivän työn kolmellakympillä?

Ainahan tietysti vertailuun ei ole mahdollisuutta, mutta tässä teille eräs esimerkki:helmikirjotut_hiuskoristeet.jpg

 

Yllä Jamien tekemä työ ja alla intiaanitavaroita myyvästä liikkeestä ostettu työ (maksoi meille noin 2 dollaria)

helmikirjotut_hiuskoristeet2.jpg

...ja samat työt takaa.

 

Väittävät, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Siitä huolimatta vertailun vuoksi haluan vielä kertoa, että alemman työn nahka ei ole nahkaa nähnytkään, Jamien tekemässä työssä on käsin savustettu peurannahkainen tausta. Alemman työn helmet ovat muovihelmiä, kun taas Jamien tekemän työn helmet ovat hiottuja lasihelmiä - ja kokohan on eri kaliiperia, kuten on myös taustassa näkyvän ompeleen koko. Hiuksia ei taida kiinalaiseen versioon paljon mahtua, mutta onhan siinä sentään kuvattuna jokin ukkoslinnun tapainen hahmo etupuolella. Sekö siitä sitten tekee intiaanikäsityön?

1 kommentti . Avainsanat: helmikirjonta, intiaanikäsityö