Sananen -tai kaksi- helmikirjonnasta

Tiistai 20.4.2010 klo 19:04 - -mai-

Moni huokailee käsityön hintaa. Miljonäärit ovat loppujen lopuksi harvassa ja tarkkaanhan sitä on harkittava, mihin roponsa sijoittaa, itse kunkin. Toisinaan käy hyvin, ja pääsen kertomaan käsityöstämme hieman enemmän - se yleensä muuttaa huokauksen sävyn. Töissämme on paljon mm. helmikirjontaa - tai siis Jamien, mieheni, tekemissä töissä on. (Itse olen sen verran kärsimätön ihminen, etten ole vielä tohtinut kirjontaneulaan ja noihin pienenpieniin lasihelmiin koskea. Ihailen vain olohuoneen pöydän tältä puolen ja keskityn helmiin, joissa reikä on sentään nähtävillä ilman suurennuslasia!) Harva tulee ajatelleeksi, että esim. sytkärikotelon kaikki helmet on yksitellen NEULOTTU kiinni. Kotelo on ensin päällystetty nahalla, joka sekin on käsin neulottu - kunhan on ensin sopivaksi vuodasta leikattu.beading_a_lighter_case_2.jpg 

Valistanpa teitäkin hieman ;)

Kuvassa keskeneräinen sytkärikotelo ja vieressä 'työvälineet'. Näkyyhän se neula ja lanka siellä?

 

beadwork_-_helmikirjonta_004.jpg

Ja tässä toinen valmistumassa.

 

Yhden sytkärikotelon valmistukseen menee lähes päivätyön verran tunteja ja tuhansia helmiä.

Niin... tokihan varmaan suht samannäköinen työ valmistuu liimaamalla - vai valmistuuko sittenkään? Se näkee, joka huomaa joskus verrata - eikä ehkä sen jälkeen ihmettele, mikä maksaa. Tekisitkö itse päivän työn kolmellakympillä?

Ainahan tietysti vertailuun ei ole mahdollisuutta, mutta tässä teille eräs esimerkki:helmikirjotut_hiuskoristeet.jpg

 

Yllä Jamien tekemä työ ja alla intiaanitavaroita myyvästä liikkeestä ostettu työ (maksoi meille noin 2 dollaria)

helmikirjotut_hiuskoristeet2.jpg

...ja samat työt takaa.

 

Väittävät, että yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa.

Siitä huolimatta vertailun vuoksi haluan vielä kertoa, että alemman työn nahka ei ole nahkaa nähnytkään, Jamien tekemässä työssä on käsin savustettu peurannahkainen tausta. Alemman työn helmet ovat muovihelmiä, kun taas Jamien tekemän työn helmet ovat hiottuja lasihelmiä - ja kokohan on eri kaliiperia, kuten on myös taustassa näkyvän ompeleen koko. Hiuksia ei taida kiinalaiseen versioon paljon mahtua, mutta onhan siinä sentään kuvattuna jokin ukkoslinnun tapainen hahmo etupuolella. Sekö siitä sitten tekee intiaanikäsityön?

1 kommentti . Avainsanat: helmikirjonta, intiaanikäsityö